Bunia: 100 jongeren maken stad schoon (CongoForum)

BUNIA – De ngo ‘Service ville propre’ heeft in de voorbije dagen een honderdtal jongeren uit Bunia (Ituri), onder wie ontheemden, scholieren en studenten, ingezet om de stad schoon te maken. In een interview met Radio Okapi van gisteren zeggen veel jongeren dat deze activiteit hen een inkomen geeft om in hun dagelijkse behoeften te voorzien.

Anderen zouden echter graag een aanzienlijke stijging zien van het loon dat ze aan het einde van de maand ontvangen. Reden: er is veel inflatie op de markt.

Winnie Mave, studente geneeskunde aan het ‘Institut Supérieur Saint Joseph’, gespecialiseerd in kindergeneeskunde, houdt met een veegborstel in de hand toezicht op een team van zo’n 20 arbeiders die ze ’s ochtends terug moet brengen naar hun verschillende werkplekken. Ze staat om vijf uur ’s ochtends op om op tijd op haar werkplek te zijn. Met een dagloon van 1.900 Congolese frank zegt ze dat ze het minimum heeft om zichzelf te onderhouden: “Ik heb deze baan gezocht omdat ik studente ben en met dit geld kan ik de schoolboeken kopen. Weet je, wij meisjes hebben veel behoeften”.

Consolé Bonebana, eind 20, is een van haar collega’s. Ze is net een maand geleden aangenomen. Na haar werk gaat ze naar de markt om verse maïs te kopen tegen groothandelsprijzen. ’s Avonds verkoopt ze haar producten tegen kleinhandelsprijzen bij haar vuurkorf langs de weg. Ze zegt dat deze activiteiten haar in staat stelden om te sparen en haar bedrijf op te starten en uit te breiden.

De chef van de ngo ‘Service ville propre’ roept de provinciale overheid op om meer geld uit te trekken voor dit project, dat bijdraagt aan de versterking van de sociale cohesie onder jongeren. Het project helpt ook om stedelijk banditisme en jeugdcriminaliteit in de hoofdplaats van de provincie Ituri te bestrijden.

© CongoForum, 13.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.